Jorge Luís Borges: Borges Oral

 

 

"Borges Oral" és una col·lecció de cinc conferències que Jorge Luis Borges va pronunciar, i que després es van publicar en format llibre. Aquesta és una visió general dels temes principals que tracta cada conferència:

 

"El Libro"


En aquesta conferència, Borges reflexiona sobre el llibre com a instrument sagrat i secular. Comença parlant dels llibres sagrats de diferents cultures (la Bíblia, l'Alcorà) i com aquests eren considerats dictats per la divinitat. Analitza l'evolució del llibre des dels primers textos gravats en pedra fins al format codex, i explica com el concepte de llibre ha canviat al llarg de la història. També parla de la seva experiència personal a la Biblioteca Nacional de Buenos Aires i de com, irònicament, quan va ser nomenat director ja estava gairebé cec. Fa una distinció interessant entre el llibre com a objecte físic i com a experiència espiritual.

 

"La Inmortalidad"


Aquí Borges examina diferents concepcions de la immortalitat. Comença amb la visió platònica de l'eternitat i continua amb les interpretacions budistes i cristianes. Parla específicament de la teoria de la transmigració de les ànimes i de com diferents cultures han imaginat la vida després de la mort. És particularment interessant la seva anàlisi de com la literatura pot ser una forma d'immortalitat, citant exemples com Homer i Shakespeare, les obres dels quals continuen vivint segles després de la seva mort. També discuteix la idea de la memòria col·lectiva com una forma d'immortalitat.

 

"Emmanuel Swedenborg"


Aquesta conferència es centra en la figura fascinant de Swedenborg, científic i místic suec del segle XVIII. Borges explica com Swedenborg va passar de ser un respectat científic a tenir visions místiques i comunicar-se suposadament amb àngels i esperits. Detalla les seves teories sobre el cel i l'infern, la correspondència entre el món espiritual i el físic, i com aquestes idees van influir en escriptors posteriors com William Blake i Ralph Waldo Emerson. Borges també comenta com Swedenborg va predir la data de la seva pròpia mort.

 

"El cuento policial"


Borges traça l'evolució del gènere detectivesc des d'Edgar Allan Poe fins als seus dies. Analitza els elements essencials del gènere: el detectiu racional, el misteri aparentment irresoluble, la solució sorprenent però lògica. Parla extensament sobre "Els assassinats del carrer Morgue" de Poe com el primer conte detectivesc veritable, i com va establir els patrons que seguirien altres autors. També comenta la contribució d'autors com Chesterton i Conan Doyle, i explica per què considera que el gènere policial és un dels més artificials però també un dels més intel·lectualment estimulants.

 

"El Tiempo"


En aquesta última conferència, Borges explora les diferents concepcions filosòfiques del temps. Comença amb les paradoxes de Zenó i continua amb les teories de Sant Agustí sobre la naturalesa del temps. Examina la idea del temps circular present en Nietzsche i la teoria de l'etern retorn. També discuteix la concepció del temps en diferents cultures, com la visió lineal judeocristiana versus la visió cíclica d'altres tradicions. Incorpora referències a filòsofs com Heràclit i Berkeley, i explica com aquestes diferents concepcions del temps han influït en la literatura.

En totes aquestes conferències, Borges demostra la seva erudició característica, però ho fa d'una manera més accessible que en els seus escrits, probablement per la naturalesa oral de les presentacions. Les conferències estan plenes d'anècdotes personals i referències literàries que il·lustren els seus arguments.

 

 

Fragment:

 

“De los diversos instrumentos del hombre, el más asombroso es, sin duda, el libro. Los demás son extensiones de su cuerpo. El microscopio, el telescopio, son extensiones de su vista; el teléfono es extensión de la voz; luego tenemos el arado y la espada, extensiones de su brazo. Pero el libro es otra cosa: el libro es una extensión de la memoria y de la imaginación.”